Menu

Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν… τα μυστικά τους στον Ε. Ιντζέμπελη

MPOYRAS KONSTANTINOS

Κωνσταντίνος Μπούρας

«Σε μια εποχή βαθιάς πολιτισμικής Κρίσης φαντάστηκα ότι όχι μόνο η Ανθρωπότητα αλλά και όλος ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου και φυσικά τα αδύναμα ζωάκια και τα ανυπεράσπιστα όντα καταλαβαίνουν κι αυτά την κλιματική αλλαγή κι αντιδρούν όπως το καθένα μπορεί»

Ο πολυγραφότατος Κωνσταντίνος Μπούρας μιλάει για το 33ο βιβλίο του με τον τίτλο: Είκοσι και πέντε «προσευχές» ταπεινών και αδύναμων όντων (το καθένα προς τον δικό του «θεό»):

VIVLIO MPOYRAS 25 PROSEYXES«Αγαπητοί αναγνώστες οφείλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας, που μου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε δια του Τύπου και να γνωριστούμε αμφότεροι (μπορείτε να μου στέλνετε τα μηνύματα, τα κείμενα και τα βιβλία σας μέσω του επίσημου διαδικτυακού μου τόπου: www.konstantinosbouras.gr ).
Σήμερα γιορτάζω την έκδοση του 33ου βιβλίου μου, 31 χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής «Ο Πορφυρός Ήλιος του Έρωτα και του Θανάτου» (από τις εκδόσεις «Τέχνη και Λόγος»-«Όμβρος» του Μιχάλη Κόκκινου, που με παρουσίασε το 1987).
Το βιβλίο αυτό έχει τυπωμένη την αφιέρωση: σε όλους εσάς, που με κρατάτε ζωντανό τόσα χρόνια, αναγνώστες, αδέλφια μου…
Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που υλοποίησα τα προηγούμενα δύο χρόνια περνώντας τις καλοκαιρινές μου διακοπές σε μια καλύβα στο βουνό πάνω από ένα ψαροχώρι της Εύβοιας. Σε μια εποχή βαθιάς πολιτισμικής Κρίσης φαντάστηκα ότι όχι μόνο η Ανθρωπότητα αλλά και όλος ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου και φυσικά τα αδύναμα ζωάκια και τα ανυπεράσπιστα όντα καταλαβαίνουν κι αυτά την κλιματική αλλαγή κι αντιδρούν όπως το καθένα μπορεί. Εγώ -ποιητική αδεία- τα φαντάστηκα σα να προσεύχονται, το καθένα στο δικό του θεό (που έχει φυσικά τη δική του μορφή). Βέβαια δεν έχω μόνο έντομα, ερπετά, πτηνά και ζώα στον κατάλογο αλλά και ανθρώπους: όπως ο δημόσιος υπάλληλος, ο φτωχός, αλλά και ο πλούσιος που τρέμει κάθε στιγμή μην χάσει τα προνόμιά του.
Ο πλήρης κατάλογος είναι: Η προσευχή τής πεταλούδας, τού τζιτζικιού, τού προβάτου, τού μυρμηγκιού, τού αγριοκάτσικου, τού πλούσιου, τού φτωχού, τής κουκουβάγιας, τής μύγας, τού επιτυχημένου, τού αποτυχημένου, τής μέλισσας, τού κουνουπιού, καθώς και η προσευχή από το «αλογάκι τής Παναγίας», η προσευχή τού μπούφου, η προσευχή τού δημόσιου υπάλληλου, τού γλάρου, τής χαρτορίχτρας, τού τρελού, τού δελφινιού, τής φάλαινας, τού σαμιαμιδιού, η προσευχή τού ταλαίπωρου ποιητή (μάλιστα – αυτός κι αν είναι αναξιοπαθής!), η προσευχή τού μεταξοσκώληκα και τελευταία αλλά όχι έσχατη: η προσευχή τής ακρίδας. Δεν έπεται συνέχεια. Ήταν τόσο επίπονο χρονοβόρο κι απαιτητικό αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα που σας δηλώνω ευθαρσώς ότι ΔΕΝ πρόκειται να επανέλθω. Ακόμα κι οι ποιητές έχουν τα όριά τους, ακόμα κι όταν δεν… τους φαίνεται.
Ευχαριστώ τον Καθηγητή JOSE ANTONIO MORENO JURADO για την υπέροχη μετάφραση που εκπόνησε και την αγάπη που επέδειξε κι ευγνωμονώ ιδιαίτερα τον ποιητή και Καθηγητή ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ που πρώτος αντελήφθη με την φιλολογική του επάρκεια την πρωτοτυπία αυτών των ποιημάτων και μού σύστησε τον Ισπανό Καθηγητή.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΜΟΥ ΚΥΡΙΟ ΜΑΝΟ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ.
Κι επειδή είναι μάλλον άχαρο να μιλώ εγώ για το πνευματικό μου τέκνο, σας παραθέτω τη μετάφραση της κριτικής που έγραψε ο Ισπανός Καθηγητής και μεταφραστής αυτού του βιβλίου):
Σ’ αυτόν τον σύντομο τόμο, ο Κωνσταντίνος Μπούρας καταγράφει ένα ακόμη ποιητικό κατόρθωμα - θυσία για τις εποχές που θα έρθουν και θα υπάρξουν ελλείψεις σε νερό, φρούτα της Γης και σε ανεκτικότητα απέναντι στην χωρίς όρια έρευνα της Αλήθειας. Όπου ο σεβασμός χάνεται και η Ελευθερία ποδοπατιέται, το άτομο καταφεύγει στο «θεό» του και προσεύχεται ζητώντας σωτηρία κι απελευθέρωση από τις αλυσίδες του.
Το «μυστικό» αυτού του βιβλίου είναι απλό: όλοι είμαστε Ένα, σταγόνα νερού στον Ωκεανό κι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι, ευθυτενείς κάτω από τα αστέρια, κάποιοι με τη συνείδηση της Ενότητας κι άλλοι με την ψευδαίσθηση της μοναξιάς.
-Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο
Έχω έρθει στην υπέροχη βροχερή αγαπημένη μου Άρτα δέκα χρόνια πριν καλεσμένος του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς, σε μια εξαίρετη λογοτεχνική βραδιά με τον καλό ποιητή και διαχρονικό φίλο Γιώργο Χρονά. Εύχομαι να επαναληφθεί αυτή η ανεπανάληπτη επίσκεψη με αφορμή – γιατί όχι – κι αυτού μου του βιβλίου. Εκεί θα έχουμε σίγουρα την ευκαιρία να συζητήσουμε και να γνωριστούμε από κοντά. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Ειλικρινώς δικός σας,
Κωνσταντίνος Μπούρας»
www.konstantinosbouras.gr

Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα κι από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας 33 εκδοθέντων βιβλίων, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός. Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985), αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III – Lanouvelle Sorbonne (D.E.A. EtudesTheatrales). Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα έχουν παρασταθεί σε θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι δάσκαλος τού ρέικι και εισηγητής μιας καινούργιας μεθόδου αρχαιολογικού ρέικι με τίτλο «Αφθονία Μπουρέικ – Bhureik Abundance» (κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Momentum).
Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ-2 «Το βιβλίο» και έχει εκπομπή με τίτλο «Θεατροποιούμεν άνευ ευτελείας» στο www.radio-ygeia.com

επιστροφή στην κορυφή

TROMPOYKHS SITE

GKONTZOS

GIATROS KRYOU

DIAF LOGISTIKO MPOYSHS SITE NEWWW